De kracht van 3D printing? De technologie heeft de wereld al veel moois gebracht. Je was ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat je kunt printen. Tegenwoordig is 3D printing ook mogelijk. Dit is een relatief nieuwe uitvinding. In dit artikel gaan we er wat dieper op in. We bespreken eerst wat het precies is. Vervolgens gaan wij in op de verschillende voordelen en nadelen van 3D printing.
Wat is 3D printing?
Met 3D printing kan iemand een digitaal bestand omzetten in een driedimensionaal tastbaar object. Hierbij wordt gebruikgemaakt van zogenaamde additieve technologie. Bij dit proces worden opeenvolgende lagen van filament gecreëerd. Deze samenstelling van lagen maakt uiteindelijk het eindproduct.
De voordelen van 3D printing
In de vorige alinea hebben we kort besproken wat 3D printing precies is. Maar welke voordelen kent deze nieuwe technologie dan precies?
- Het is duurzaam
Een belangrijk voordeel van 3D printing is de duurzaamheid die bij dit proces gepaard gaat. Dit is zeker relevant met het oog op de huidige klimaatproblematieken. Maar waarom is 3D printing dan zo duurzaam?
Dit komt omdat je bij 3D printing het ontwerp de computer instuurt. Op basis van dit ontwerp wordt vervolgens het product gemaakt. Daardoor worden er alleen materialen gebruikt die echt nodig zijn voor het product. Bij andere productieprocessen gaan er ook veel materialen nodeloos verloren, maar dat is bij 3D printing gelukkig niet het geval. Het is in de eerste plaats dus goed voor het klimaat, maar aan de andere kant ook voor uw eigen portemonnee. U bespaart namelijk op de productiekosten.
- Het is goed voor verschillende werkgebieden
Verschillende werkgebieden hebben ook profijt van deze vernieuwende technologie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de medische wereld. Bij een eventuele ramp kan er met spoed extra hulpmateriaal worden geprint.
Niemand hoeft dit dan naar de plaats van de ramp te brengen en op die manier kan er sneller worden gehandeld. Daarnaast is het ook heel erg goed voor de creatieve wereld. Kunstenaars kunnen er namelijk verschillende nieuwe objecten mee maken. Postmoderne kunstenaars kunnen bijvoorbeeld een andere betekenis aan de kunstwerken geven.
De nadelen van 3D printing
We hebben in de vorige alinea’s de verschillende voordelen van 3D printing besproken. Daarnaast kent deze vernieuwde technologie ook enkele nadelen.
- Je kunt er ook gevaarlijke objecten maken
Uiteraard kun je 3D printing voor het goede gebruiken, maar het nadeel is dat niet ieder mens goede intenties heeft. Uitvindingen die met goede bedoelingen zijn bedacht, worden helaas niet altijd goed gebruikt.
Het voordeel van 3D printing is dat je er vrijwel alles mee kan maken. Dit is tegelijkertijd ook het nadeel van 3D printing. Je kunt er dus ook hele gevaarlijke objecten mee printen. Hier zijn helaas al voorbeelden van in de praktijk. In Amerika heeft een man namelijk een wapen geproduceerd met de printer.
Gelukkig zijn er nog niet veel andere gevallen bekend, maar toch is het iets wat we als samenleving in ogenschouw moeten nemen.
- Overproductie
Een ander nadeel van 3D printing is dat het overproductie kan bewerkstelligen. Je hebt niet veel kennis nodig om met 3D printing aan de slag te gaan. Hierdoor hebben mensen de mogelijkheid om allemaal objecten te creëren die totaal niet nuttig en relevant zijn. Ook bedrijven gaan daarmee de mist in.
Bedrijven die vroeger producten ontwierpen, waren niet in staat om deze ontwerpen in de echte wereld te realiseren. Met 3D printing hebben bedrijven die mogelijk wel. Ze kunnen dus ontwerpen op de markt brengen, zonder dat ze op de hoogte zijn van de vraag naar het product.
- Het gaat niet heel erg snel
Momenteel zijn het vooral bedrijven en grote organisaties die aan 3D printing doen. Dit komt omdat het lang kan duren voordat iets daadwerkelijk geprint is. Het printen van kleine objecten kan al enkele uren duren en daardoor is het voor consumenten nog niet erg aantrekkelijk. De kans is groot dat dit in de toekomst gaat veranderen.
Conclusie
In dit artikel hebben wij de voordelen en nadelen van 3D printing besproken. We kunnen concluderen dat deze technologie nog in zijn kinderschoenen staat. Het wordt momenteel op kleine schaal toegepast, maar de kans is groot dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen. We zijn erg benieuwd hoe dit nieuwe fenomeen zich in de toekomst gaat ontwikkelen.
Geef een reactie