“Wat wil je later worden?” Een vraag die van kinds af aan al wordt gesteld. Hoe ouder je wordt, hoe dringender de vraag. De realiteit is dat we het vaak niet weten. Als kind durf je nog te dromen en kies je voor spannende beroepen. Maar hoe ouder je wordt, hoe realistischer je wordt en hoe moeilijker het is om een beslissing te nemen. Bovendien is het lastig. Op zeer jonge leeftijd moet je al een keuze maken die de rest van je leven zal bepalen. Het is dan ook niet vreemd dat veel volwassenen eigenlijk geen voldoening halen uit hun werk. Op een later moment ontdekken ze dat het toch niet bij hen past.
Gelukkig is er ook goed nieuws. Want je bent nooit te laat om van baan te wisselen. Werk je dus momenteel in een geheel andere sector, maar heb je altijd al een baan in de techniek gewild? Wat let je dan om dit niet te doen? Angst voor de onzekerheden die bij het omscholen komt kijken? Of ben je vooral bang dat je weer een verkeerde keuze maakt? Want is werken in de techniek wel iets voor jou? Goed om te weten voordat je voor omscholing elektricien of een soortgelijke opleiding kiest. In dit artikel helpen we jou om hier meer duidelijkheid over te krijgen.
Je bent graag met je handen aan het werk
Ben jij iemand die het liefst altijd met zijn handen bezig is? Heb je totaal geen zitvlees en is een baan op kantoor niet voor jou weggelegd? Dan is een baan in de techniek zeker iets voor jou. Binnen de meeste functies ben je vrijwel altijd op pad. Lekker aan de slag bij klanten, uitdagende klussen oplossen en echt alleen maar met je handen bezig. Dat vraagt veel van je creativiteit en fysieke conditie. Een beetje technisch inzicht komt natuurlijk ook van pas. Maar ook als je nog helemaal geen werkervaring hebt, doe je dit al heel snel op in de praktijk. Het is niet voor niets dat je bij een bbl elektrotechniek opleiding eigenlijk direct in het diepe wordt gegooid en in de praktijk aan de slag gaat. Daar valt immers het meeste te leren.
Je bent leergierig en ambitieus
Het klopt dat een technisch beroep vooral praktijkgericht is. Dit zien we al terug bij de opleidingen. Dit betekent echter niet dat er niets te leren valt. Integendeel zelfs. Werken in de technische sector betekent automatisch dat je nooit uitgeleerd bent. De techniek staat niet stil. Vergeleken met pakweg tien jaar geleden is er alweer heel veel veranderd. Je moet dus openstaan om nieuwe dingen te leren. Leergierigheid komt dan ook zeker van pas.
Houd er ook rekening mee dat je voor de meeste banen binnen de techniek een opleiding nodig hebt. Dit zijn verschillende technologische trends waar bedrijven momenteel mee te maken hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je te laten opleiden. Doe dit bijvoorbeeld bij Strevon. Dit is een opleidingsinstituut die nauw samenwerkt met technische bedrijven om zo het nijpende personeelstekort in de technische sector aan te pakken. Ze bieden kosteloze omscholingstrajecten aan om nieuwe arbeidskrachten op de markt te vinden en op te leiden. Werkervaring is niet vereist. Doorzettingsvermogen en affiniteit met het vak natuurlijk wel.
Geef een reactie