• Voorpagina

1000057_381425645291199_993548476_n

Of die brug er komt? Aan Rotslab zal het niet liggen. Wij fantaseerden, dachten, verwierpen, probeerden en planden een voorloper van de Wandel- en Fietsbrug die het Bewonersinitiatief Rotsoordbrug tussen Rivierenwijk en Rotsoord in de toekomst wil realiseren. Met grootse fantasie én energie bedachten en bouwden een groep buurtbewoners op 21 juni een brug-voor-één-dag: Rotsoordbrug 1.0.

Het project bleef niet alleen maar spektakel. Het idee en het proces trok de aandacht van de politiek, die het bewonersinitiatief na afloop ambtenaren- uren ter beschikking stelde voor onderzoek naar de haalbaarheid van de brug.

baluwebrug kleinOp vrijdagmorgen, 21 juni, werd de brug opgebouwd met steigers, kabels, een bootje, een pomp, een kliko, veel koffie en mankracht en 1 pk. De brug was de startplek voor de opening van het Festival van de Verbinding, een festival in het kader van Vrede in de Wijken. Wethouder Frits Lintmeijer opende de brug en gaf het startsein voor het overzenden van de eerste goede buren-wensen en de cadeaus die bedrijven in Rotsoord ter beschikking hadden gesteld.

Rotsoordbrug1

In de voorbereiding werd het plan bedacht om tussen twee steigers een ‘tokkelbaan’ te bouwen, waarbij berichten en cadeaus over en weer getrokken werden door Lara, een prachtig en (bijna té) stevig trekpaard. Rotslab-stagiair Louis Korver (Willem de Kooning Academie) legde vervolgens de laatste hand aan de vormgeving en bouwde een maquette die meteen tot de verbeelding sprak.

Meer dan 150 mensen stonden op de kades om dit startsein mee te maken. Rotsoordbrugster Marit Overbeek aan de Jutfaseweg interviewde kinderen uit Rivierenwijk die hun wensen en slogans voor Rotsoord hadden voorbereid.

Bewonersinitiatief Rotsoordbrug

brug opbouwDit bewonersinitiatief uit Rivierenwijk, onderzoekt de mogelijkheid een brug over de Vaartse Rijn naar Rotsoord te bouwen. Deze wandel- en fietsbrug zorgt voor een veilige, stoplichtarme en prettige route voor fietsers vanuit Tolsteeg naar het Centraal Station en omgekeerd. Bovendien krijgen de Rivierenwijkers zo eindelijk groen (Nieuw Rotsoord en Tolsteegplantsoen) op loopafstand.

Parallel aan het wijkenweekend organiseerde Rotslab het Midzomernachtfestval. BRUG was onderdeel van de festivalprogrammering. Hieronder een video-impressie van ons project BRUG. We zijn erg trots op de resulaten en kijken terug op een zeer geslaagd project.