Rotslab buurtavond: Hergebruik

Afke hergebruik

Op 6 februari was er een Rotslab buurtavond over hergebruik.

Een buurtbewoner stelde in 2012 het Utrecht Manifest de vraag: ‘Ik vind het zonde om kapotte spullen zomaar weg te gooien. Wat kan ik er mee doen? Hoe kan ik de functie ervan veranderen?’

Ook deze avond verkenden we het thema vanuit verschillende kanten. Middeleeuwse potten – of restanten daarvan – worden hergebruikt als museumstukken, wanneer ze gevonden worden door archeoloog  Arthur Griffioen. Hij presenteerde zijn bevindingen bij het archeologisch onderzoek op het Boo terrein.

Gijs de Boer vertelde over de activiteiten van het Repaircafé. Op de laatste zaterdag van de maand kan iedereen met kapotte objecten langskomen bij het Repaircafé. De ‘Repairders’ helpen samen met jou het te maken. Soms blijkt een batterij vervangen voldoende; vaak komt er kennis van elektronica aan te pas. Zo rond de 90% van alle vragen kunnen opgelost worden en per Repaircafé wordt ca voor 4.000 euro aan waarde gerepareerd! Omgerekend wordt er aan energie 1 ton CO2 bespaard; dat is een tiende van het jaarlijks verbruik per persoon. Rotslab wil in de toekomst ook ruimte bieden aan Repaircafé sessies.

Keimpe de Heer van Rotslab vertelde in een presentatie over Fablab hoe je in het zelf maken van dingen ook het reparatievraagstuk tegenkomt. Als je een Nintendo niet kunt openmaken, doordat ze speciale schroefjes gebruiken, is hij dan eigenlijk wel echt van jou? Fablab streeft naar open hard- en software, waardoor iedereen alles kan maken – en repareren.

Net als het fiets-recycle initiatief Whatthefiets, geeft Ron Bok cursussen over hoe je je fiets kunt repareren. Een cursus voor zowel dummies als gevorderden. Samen met Boaz van Tongeren en Olaf Galesloot gingen de aanwezigen vervolgens in de Bikehack workshop samen aan de slag met een tiental gedoneerde fietsen uit de buurt. Er werden 4 herbruikbare fietsen gemaakt, die ter beschikking worden gesteld aan de buurt, als TELEEN fietsen. Ook werd nagedacht over een systeem waardoor de fietsen herkenbaar zijn en waarmee je kunt traceren waar de fietsen allemaal heengaan.

Wordt vervolgd…!

Arthur

gezichten

fietsen maken

fiets

Meer foto’s van deze avond.

 

, , ,