Over Rotsradio

RotsRadio is een community webradiostation ingevuld en gerund door jongeren. RotsRadio is een initiatief van Rotslabeen medialab in Utrecht. Rotslab richt zich op de maakbaarheid van de samenleving en meer specifiek op de maakbaarheid van de stad. Rotslab biedt een platform voor burgers, onderwijsdoelgroepen en creatieve makers om te werken aan tastbare oplossingen waarmee zij zelf controle kunnen nemen over hun leefwereld. Met RotsRadio biedt Rotslab de mogelijkheid om zelf een radiozender te beheren. Met dit project wil Rotslab laten zien hoe je middels een online radioplatform nieuwe manieren van samenwerken kunt faciliteren en jongeren een stem kunt geven via moderne media.
Schermafbeelding 2014-04-05 om 13.26.50

RotsRadio biedt een educatief programma waarbij jongeren kennis maken met de mogelijkheden van het medium radio. Lessen over deze uiteenlopende eigenschappen en mogelijkheden bieden een basis waarna de jongeren zelf aan de slag gaan met de uitvoering. 

Subtlemobs
De programmering van RotsRadio is nog vrij en mag buiten gebaande paden blijven. Aan de hand van gastlessen van bijvoorbeeld sound designers en game designers ontwikkelen jongeren concepten die zij later zelf uitvoeren. De subtlemob is hier een mogelijk voorbeeld van. Een subtlemob is een onzichtbare tegenhanger van de bekendere flashmob. Het is een locatiegebonden hoorspel dat de luisteraar al wandelend door een verhaal leidt.

Samen met Utrechts medialab SETUP zullen we jongeren uitdagen om zelf subtlemobs te maken die vervolgens automatisch periodiek live worden uitgezonden op RotsRadio. Met smartphones of tablets kunnen deelnemers de subtlemobs live streamen op locatie (buiten in de publieke ruimte). Op deze manier ontstaan interactieve hoorspelen die de luisteraar haar omgeving op een nieuwe manier kan doen beleven.

Technologie
Voor de radioprogrammering maken we gebruik van Airtime, een webbased communicatie radio platform van SourceFabric.

Het doel
Het doel van RotsRadio is om jongeren eigenaarschap te geven over de diverse media waardoor zij in staat zijn de werking en de effecten ervan te doorgronden, de systemen erachter te leren begrijpen zodat ze daar zelf actie op kunnen ondernemen. Een webradiostation is namelijk niet alleen een audio stream, maar er zit ook een enorme mediaorganisatie achter.

Jongeren leren over de werking van het internet in bredere zin en verschillende media die komen kijken bij een webradiostation. Termen die onder andere aan bod komen zijn streaming audio, website, blog, social media, open data, big data, web apps en mobiele media. Het uitgangspunt hierbij is (reflectie op) hun eigen mediagedrag. Dit project vindt zowel binnenschools plaats als buiten de school.

We werken nauw samen met het Utrechts medialab Setup in de Dutch Game Garden. We richten ons primair maar zeker niet uitsluitend op de cultuur profiel scholen in Utrecht. De pilot-school is X11 – School voor grafimedia in Utrecht.

RotsRadio is mede mogelijk gemaakt met de programmaregeling Kijk op Media van het SNS Reaal Fonds.

SNS Reaal Fonds logo    setup_logo

x11     Rotslab logo